Zdroj: MF Dnes, 31. 8. 2010
Autor: Václav Janouš

 

Největší propouštění letos v kraji: téměř třetina zaměstnanců papíren ve Větřní včera dostala výpověď. Firma má velké finanční problémy a ničí ji levnější konkurence.

 

VĚTŘNÍ – Padesátiletá Jana pracovala ve firmě JIP – Papírny Větřní na Českokrumlovsku 25 let. Včera se dozvěděla, že od 1. listopadu ve firmě končí. „Těžko najdu práci. Ve Větřní nic není, v Českém Krumlově je jen sezonní práce a já sama živím dceru, která studuje, a syna, který je teď bez práce,“ posteskla si, když včera odcházela ze zaměstnání. Paní Jana bude muset na úřad práce. Zda najde nové místo, vůbec netuší. Pracovala jako dělnice, řidičský průkaz na automobil nemá, cizí jazyky neumí a počítač podle svých slov nanejvýše zapne. „Tak jakou práci mohu chtít? Zase jedině ve fabrice a těch je tu opravdu málo. Vůbec nevím, co budu dělat,“ dodala vyučená kuchařka Jana.

Také všech zbylých 500 zaměstnanců firmy ve Větřní se do včerejška o práci bálo. A strach v podniku panuje i nadále – lidé nevěří, že propouštění je konečné. „Jde to tu od deseti k pěti. Slibují, že nás spasí výroba obalového papíru, ale moc tomu nevěříme,“ svěřil se další z dělníků Jaroslav.

 

Měsíční ztráta 10 milionů korun

Vedení firmy, které se včera odpoledne se zaměstnanci sešlo, vidí propouštění jako jediné řešení. Společnost v boji s konkurencí drtivě prohrává, kvůli levnému papíru z Finska končí od zítřka s produkcí dřevitých papírů. Naopak stroje začnou vyrábět balicí papír a využívat více i sběrný. V tom spatřuje firma záchranu. Dnes jsou totiž její finanční problémy obrovské: měsíční ztráta činí 10 milionů korun.

„Výrazně – o dvacet procent -se propadla výroba a zpracování grafických, dřevitých papírů. Meziročně klesla výroba časopisů a reklamních tiskovin v celé střední Evropě. Komplikovaně se zajišťují i dřevní suroviny na výrobu papíru a nejasný je cenový vývoj na další období,“ vysvětlil důvody obřích ztrát ředitel podniku Dušan Grmolec.

Další důvod je nárůst nákladů na energie, především elektřinu. „Navýšení je neúnosné, a to jak v příštím roce, tak už i letos,“ podotkl Grmolec. Nepřímo firmu likvidují i sluneční elektrárny, právě kvůli vyšším výkupním cenám zelené energie rostou ceny elektřiny pro spotřebitele.

 

Práce na Českokrumlovsku není

Ze 135 vyhozených lidí pracuje zhruba deset procent v kancelářích, zbytek jsou dělníci z výroby. Úřad práce v Českém Krumlově, kam se většina přijde v listopadu zaregistrovat, varuje, že místo pro drtivou většinu z nich mít nebude.

„Volných míst máme málo. V celém okrese je jich 120 a na ně připadá 2 950 nezaměstnaných,“ krčí rameny vedoucí trhu práce českokrumlovského úřadu práce Luboš Mlčák.

Vedení čtyřtisícového Větřní se obává, že problémy lidí budou narůstat. Mnoho z nich má dluhy, hypotéky. V papírnách pracovali často manželé, a tak jedinou dobrou zprávou je, že podnik slibuje, že z rodiny propustí maximálně jednoho zaměstnance. „Nezaměstnanost je zde okolo třinácti procent,“ doplnil starosta Větřní Jiří Kubík.

V podniku dřív pracovalo mnoho Romů. Spousta z nich je dnes bez práce a žije ze sociálních dávek. „Člověk pracovat chce. Ale jakmile přijdeme žádat o práci, tak nás nevezmou s tím, že místo je obsazené. Je to kvůli tomu, že jsme Romové. Někdy stačí říct do telefonu příjmení a už to nemá smysl dál zkoušet,“ postěžoval si včera ve Větřní 28letý Matěj, který je bez práce už čtyři roky.

 

FAKTA

Papír tady vyrábějí už od roku 1870

JIP – Papírny Větřní propustí k 1. listopadu ze svého závodu na Českokrumlovsku 135 ze zhruba 500 zaměstnanců. Důvodem jsou ekonomické problémy firmy, která u Vltavy funguje už od roku 1870. Podnik v roce 2007 koupil v dražbě za 233 milionů korun majitel jedné z největších kamionových doprav v zemi Josef Hanzalík. Do firmy vstoupil v době, kdy měla roční ztráty desítky milionů korun.

Papírny ročně vyrobí 80 tisíc tun papíru, většinou časopisového, o ten je však stále menší zájem.



Leave a Reply