Zdroj: MF Dnes, 31. 8. 2010
Autor: Kateřina Hovorková

 

Ze škol letos vyšel rekordní počet absolventů, začátkem srpna jich bylo 25 000 bez práce, poptávka firem je na minimu. Problém mají zejména vyučení, a to i s maturitou – až jedna pětina z nich zaměstnání nenachází.

Havlíčkův Brod, Břeclav nebo Hodonín mají zhruba 25 000 obyvatel. Právě tolik mladých lidí bylo počátkem srpna bez práce. Zaměstnavatelé jsou v odeznívající hospodářské krizi velmi opatrní, a když už se rozhodnou volné místo obsadit absolventem, pečlivě si mezi nimi vybírají. Na celkové nezaměstnanosti se absolventi podílejí průměrně 4,9 procenty. Oproti květnu je to nárůst o tři tisíce nezaměstnaných absolventů, oproti květnu 2009 dokonce o 7,5 tisíce mladých lidí. Razantní skok k horšímu se dá očekávat v září, kdy přijdou ti, kteří si celé léto udělali prázdniny. Podle Jiřího Vojtěcha, vedoucího oddělení analýz trhu práce z Národního ústavu odborného vzdělávání (NUOV), bývá v září nejvíce nezaměstnaných absolventů. Ale postupně je trh práce vstřebá. Do letošního jara se to však stalo jen nepatrně.

 

Ohrožení jsou vyučení

Ze statistiky NUOV je jasné, že nejhůř si práci shánějí vyučení bez i s maturitou. V roce 2008 jich po škole nemělo práci okolo sedmi procent, letos to je ale už 20 procent. Teoretické znalosti v podobě maturitní zkoušky nebo výučního listu, někde už ani diplom, nikoho neohromí. „Maturita naprosto ztratila kredit. Zaměstnavatelé si stěžují, že se jí ohánějí i lidé, kteří by v minulosti maturitu nikdy nezískali, což je bohužel pravda. Přijmou například dívku z ekonomické školy a ona v jediném textu nadělá pět hrubek. Studenti jsou podle podniků nepřipravení a neumějí to, co by umět měli,“ vysvětluje negativní vnímání dosaženého vzdělání Jaromíra Kotíková z Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí.

Na absolventská místa jdou nezaměstnaní

Některé firmy nabízejí absolventům uplatnění. „Za poslední dva roky jsme zaznamenali nárůst uchazečů o zaměstnání a na pozice, kam se dříve hlásili výhradně absolventi, se hlásí i lidé s praxí. Tím znesnadňují hledání lidem, kteří právě dokončili školu,“ říká personální ředitel firmy Unilever Tibor Bernhardt, podle něhož se díky větší konkurenci lepší i kvalita absolventů. „Stále se však najdou nedostatky – neznalost cizích jazyků, hlavně angličtiny, neznalost naší firmy a nepřipravenost,“ dodává.

Zhruba dvě desítky absolventských míst ročně nabízí Škoda Holding. Potřebuje hlavně techniky. Významným zaměstnavatelem je skupina ČEZ, která podle studentské organizace AIESEC patří k nejžádanějším zaměstnavatelům. Hledá opět především mladé techniky. Absolventům nabízí trainee program i krátkodobé stáže.

 

Zkuste více možností

Pro získání praxe je nutné podle odborníků vyzkoušet vše: obešlete firmy, ve kterých byste rádi pracovali. Podle průzkumů si podniky nové pracovní síly vybírají právě mezi zájemci, kteří poslali žádost a životopis sami od sebe. Neuškodí zaregistrovat se na pracovní servery. Možností je také zajít do některé z personálních agentur, kde za zprostředkování práce nic neplatíte. Důležité je „rozhodit sítě“ mezi známými. Neotálejte s návštěvou úřadů práce. Zaregistrují vás mezi nezaměstnané, budou vám nabízet volná místa a co je důležité – odpadne vám povinnost platit si zdravotní pojištění. Zkuste také navštívit studentské organizace.

„Poskytujeme studentům příležitost získat zkušenosti v zahraničí. Ty jsou vysoce ceněné českými firmami,“ říká Veronika Losová z AIESEC, podle níž se organizace snaží přiblížit firmy aktivním studentům třeba přes projekt Career Days nebo portal tvojekariera.cz.

 

Hlavně získat praxi

Platí, že ten, kdo chce uspět na trhu práce, musí nabídnout zkušenosti, prokázat flexibilitu a ochotu učit se a vyvíjet. „Vyplatí se najít si i podhodnocenou práci, ve které se mohou něco přiučit. Jakákoli pracovní zkušenost je dobrá,“ radí ředitelka personální agentury Manpowera Jaroslava Rezlerová a dodává: „Jako absolvent musíte především někde začít.“ Praxe se totiž hodně počítá.

„Očekával bych od absolventů větší flexibilitu. Když mám šanci najít práci v jiném místě nebo za hranicemi, tak bych měl uvažovat o možnosti, že se přestěhuji. Jestli je nabízená pozice za méně peněz, než jsem chtěl, nedá se nic dělat, nastoupím, a jestli jsem šikovný, za rok můžu být na jiné pozici s jiným platem. Nikde není psáno, že absolventka vysoké školy nemůže nastoupit jako asistentka a postupně se vypracovat nahoru,“ říká personalista Petr Bujalka z Reed Specialist Recruitment.

 

Za prací do zahraničí

Řešením nezaměstnanosti může být cesta do zahraničí. Šance na uplatnění jsou však menší než před hospodářskou krizí. „Stále platí to, co platilo vždy, záleží na kvalitách uchazeče, na jeho jazykových schopnostech a zkušenostech a také na štěstí,“ říká Miroslav Chytil z Evropského portálu pracovní mobility EURES, podle něhož by neměli mít problém s uplatněním absolventi technických oborů, programátoři, zdravotníci a řemeslníci.



Leave a Reply