Zdroj: MF Dnes, 28. 8. 2010
Autor: Václav Janouš

 

VĚTŘNÍ – Na obyvatele Větřní na Českokrumlovsku se valí pohroma: spousta těch, kteří pracují v obci v papírnách, přijde o práci. Firma chystá propuštění až 150 zaměstnanců – tedy třetinu.

Před firmou JIP – Papírny Větřní postává na autobusové zastávce pětačtyřicetiletá Jana a rozmlouvá s kolegyní z fabriky. Do smíchu ani jedné není. Obě se bojí, že v pondělí dostanou do ruky výpověď.

 

„Pracuji v podniku dvacet let. I manžel je tu zaměstnaný. Kdybychom přišli o práci či jeden z nás, tak nevím, jak bychom uživili naše dvě děti, které studují,“ říká sklesle paní Jana.

Sehnat práci pro ni bude problém: je jen vyučenou prodavačkou a v obci, která má už dnes nezaměstnanost 13,8 procenta, práce není.

„Ve Větřní jiná pracovní příležitost není. Lidé by mohli sehnat práci nejblíže v pět kilometrů vzdáleném Českém Krumlově. V papírnách je třetina zaměstnanců místních,“ uvedla tajemnice úřadu Marie Jiříčková.

 

Úřad o chystaném propouštění zatím ví jen z doslechu. Oficiální zprávu od firmy ještě nedostal.

Naopak českokrumlovský úřad práce se už na desítky nových lidí bez práce, kteří v registru přibudou, připravuje. Na pondělí se chystají jeho pracovníci do fabriky na jednání vedení firmy se zaměstnanci. »

 

Papírny propustí 150 lidí. Koho, rozhodnou v pondělí

„Informace o propouštění jsou pravdivé, ale zatím nevíme, o jakou skladbu lidí se bude jednat ani o jaké profese. To ukáže až pondělní schůzka,“ řekl včera vedoucí trhu práce českokrumlovského úřadu práce Luboš Mlčák.

Vedení společnosti o propouštění zatím hovořit nechce. Podnik, který v roce 2007 koupil v dražbě za 233 milionů korun majitel jedné z největších kamionových doprav v zemi Josef Hanzalík, přitom stojí před průlomovým propouštěním. Z pěti set lidímá o práci přijít sto padesát. Tedy zhruba každý třetí. Finanční ředitel Aleš Chytrý včera MF DNES vzkázal, že nemá od majitele firmy povolení podávat informace. „Oficiální stanovisko se dozvíte v pondělí, kdy už zde bude majitel firmy. Nicméně, jde o standardní situaci kvůli změnám ve výrobě,“ sdělil do telefonu muž, který zvedl na sekretariátu telefon.

A právě nejistota, ve které lidé jsou, je pro většinu mnohem horší. „Už chceme, aby bylo jasné, kdo končí. Čím dříve člověk začne shánět práci, tím lépe,“ uvedl další muž – pětatřicetiletý Jaroslav.

Firma na Vltavě funguje již od roku 1870. Ročně vyrobí v průměru osmdesát tisíc tun papíru, většinou časopisového. V nedalekém Českém Krumlově je tradice výroby papíru ještě o tři století starší.

Majitel Hanzalík vstoupil do firmy v době, kdy měla roční ztráty desítky milionů korun. V dražbě byly JIP – Papírny Větřní – dceřiná společnost Jihočeských papíren -proto, aby holding měl z čeho uhradit dluhy.

 

***

FAKTA Lidí bez práce přibude Větřní má 4 180 obyvatel. Firma JIP – Papírny Větřní je s 500 zaměstnanci největším zaměstnavatelem v obci. Nyní chystá propuštění až 150 z nich. V obci byla v červenci nezaměstnanost 13,8 %, v nedalekém Č. Krumlově je 6,5 %.



Leave a Reply