Zdroj: MF Dnes, 18. 8. 2010
Autor: Klára Kolářová

 

Krajské město chce ukázat, že třídění odpadu má smysl a vyplatí se. Proto poškozené dřevěné lavičky v parku u Dukelské ulice nahradí nové z recyklovaného plastu. Údajně i víc vydrží.

ČESKÉ BUDĚJOVICE – Dvacet laviček z recyklovaného plastu nahradí do konce týdne své vysloužilé předchůdce v parku u Dukelské ulice v Českých Budějovicích.

„V budoucnu přibudou také nové nádoby na tříděný odpad, informační tabule s kvízy pro děti nebo třeba plastový vláček,“ přiblížila vedoucí odboru správy veřejných statků budějovického magistrátu Vladimíra Hrušková.

 

České Budějovice se tímto projektem snaží upozornit, že proces i smysl třídění nekončí vhozením odpadu do kontejnerů. „Za množství vytříděného odpadu dostáváme od společnosti Eko-kom, se kterou spolupracujeme víc než deset let, tak dva až tři miliony ročně. Tyto peníze pak putují do dalších projektů,“ vysvětlila Hrušková.

Jedním z nich jsou právě nové lavičky. „Projekt jsme naplánovali na tři roky pro různá místa v Budějovicích,“ doplnila Hrušková. Podle ní Jihočeský kraj počítá s tím, že bude lavičky distribuovat i do dalších jihočeských měst.

Výrobní náklady na lavičku z tříděného plastu však převyšují výdaje na zhotovení běžné dřevěné. „Když se k tomu připočte ještě daňové zatížení, není ten cenový rozdíl příznivý,“ podotkl Eduard Nejdl z odboru správy veřejných statků. Podle jeho nadřízené Hruškové by však recyklované lavičky mohly vydržet deset až patnáct let ve slušném stavu.

 

Nová posezení budou pro jistotu pevně ukotvena, aby lépe vzdorovala případným vandalům. „Myslím si, že ani sebevíc ekologický a pevný materiál neodradí kazisvěty od toho, aby park zase poničili. Původní lavičky byly v dost hrozném stavu, jsem rád, že se město rozhodlo s tím něco dělat,“ řekl 29letý vědecký pracovník Daniel Růžek.

Studenta Matěje Matouška zarazilo, že lavičky v parku u řeky Malše vypadají stejně jako ty předchozí. „Čekal bych něco výraznějšího, když se má jednat zároveň o propagaci. Na druhou stranu je to asi dobře, výrazný design by přilákal nechtěnou pozornost a určitě by nepřežil víc než jeden den,“ přemýšlel nahlas 19letý Matoušek. A v úvahách pokračoval: „Město by mohlo na podobné aktivity klidně upozorňovat častěji, třeba by pak lidé začali víc třídit, kdyby se přesvědčili, že roztříděný odpad nekončí na společné skládce.“

 

FAKTA

Jak se třídí odpad v Českých Budějovicích

Rok 2007

papír 1 376 tun

sklo 584 tun

plast 220 tun

 

Rok 2008

papír 1 700 tun

sklo 735 tun

plast 495 tun

 

Rok 2009

papír 2 000 tun

sklo 635 tun

plast 610 tun



Leave a Reply