Zdroj: Českobudějovický deník, 21. 8. 2010
Autor: Pavel Kroupa

 

České Budějovice – Podle náměstka primátora Jelena je projekt pro krajské město příliš drahý a nerentabilní

 

Projekt na výstavbu novéhosportovního centra Freetime park Stromovka je ve své současné podobě pro krajské město příliš drahý, a nevyplatí se ho proto stavět. K tomuto závěru dospěli nyní radní, kteří se však myšlenky na jeho zřízení ještě zcela nevzdávají. Celý projekt proto nyní chtějí nechat přepracovat do výrazně úspornější podoby, a poté se s ním ucházet o dotaci v nové výzvě Regionálního operačního programu Jihozápad (dále jen ROP).

„Původní náklady mělyčinit přibližně 70 milionů korun. Větší část, tedy asi 50 milionů, bychom hradili z městského rozpočtu, na zbytek jsme si požádali o dotaci,“ popisuje náměstek primátora František Jelen.

Žádost však uvízla v síti problematické páté výzvy ROP, kterou stále prověřuje policie. I další osud projektu je zcela závislý na udělení evropských dotací. Pokud je krajské město nedostane, plány na výstavbu zřejmě definitivně pohřbí. Ušetřené peníze pak investuje do opravy stávajících sportovních zařízení. „Ani mě to moc nepřekvapuje, myslím, že už jsou všichni docela smíření s tím, že o tom město mluví několik let a stejně se nic dělat nebude. V Budějovicích by to však bylo docela třeba, protože tady není moc míst, kde se můžou mladí vyřádit,“ reaguje třiadvacetiletý Jan Pončík ze sídliště Vltava.

Poněkud jiný názor má však další obyvatel krajského města, jednašedesátiletý František Tůma. „Připadá mi to jako hodně velká investice. Když dneska všude peníze chybí, tak by se mělo rozumně uvažovat o tom, kam se bude investovat. Přiklonil bych se tedy k té úspornější verzi,“ vysvětluje. Podle náměstka primátora Františka Jelena je pro město lepší opravit stávající sportoviště, než se pouštět do výstavby nového zařízení. „Roční provozní náklady by se tam pohybovaly kolem deseti až dvanácti milionů, což je naprosto nerentabilní,“ říká Jelen

V novém sportovním centru ve Stromovce měla vzniknout například lezecká stěna, několik hřišť pro kolektivní sporty, ale hlavně krytá skateboardová dráha a lanové centrum.

„Myslím, že je toho v Budějovicích málo a z toho mála je ještě půlka věcí stará nebo rozbitá. Sportem se tu může člověk vyblbnout jen na kole nebo na bruslích a to je tak všechno, čím se tu může zabavit,“ soudí dvaadvacetiletý Václav Šílený ze Zlivi.

Podobně hovoří i šestadvacetiletá Kateřina Milichovská z Českých Budějovic. „Všeobecně tady v Budějovicích pro veřejnost skoro nic není. Myslím proto, že by nějaké pořádné sportovní zařízení uvítalo spousta lidí, hlavně mladší ročníky,“ domnívá se.

Příznivci aktivního odpočinku a adrenalinových sportů však nemusejí věšet kvůli této situaci hlavu. Magistrát totiž připravuje kompletní rekonstrukci a přístavbu sportovní haly. Vzniknou zde například dva nové kurty a celý objekt se dočká i zateplení.

„V projektu freetime parku byla například lezecká stěna, která by vznikla takzvaně na zelené louce. Vhodnější nám přijde udělat ji při rekonsrukci sportovní haly, kde už ta stěna v podstatě je,“ doplňuje náměstek Jelen. Předběžné náklady na opravu sportovní haly dosahují částky 70 milionů korun.



Leave a Reply