Zdroj: MF Dnes, 27. 4. 2011
Autor: Mirka Nezvalová

 

V minulosti mířili turisté k Lipenské přehradě hlavně v létě, v poslední době jich však více přijíždí v zimě lyžovat. Zásluhu na tom má Zdeněk Zídek, který se před 20 lety postavil do čela Lipna nad Vltavou. Ostatně, k vodě má vztah odmalička.

 

ČESKÉ BUDĚJOVICE Zdeněk Zídek se nebojí překážek. Naopak, bere je jako výzvu. Už 20 let je neuvolněným starostou Lipna nad Vltavou a osmým rokem stojí v čele státního podniku Povodí Vltavy – závod Horní Vltava. „Když před dvěma týdny přijela na obec kontrola zministerstva financí, přiznal mi ten dotyčný úředník, že byl zvědavý na člověka, který podle informací z internetu vytopil v roce 2002 Český Krumlov,“ přiznává Zídek s mírnou hořkostí v hlase. Tehdy byl totiž vedoucím provozního střediska Lipno. Kvůli vypouštění vody ho dokonce vyšetřovala policie.

„Byla to katastrofa velkého rozsahu. Tehdy do přehrady přitékalo 470 kubíků vody za vteřinu, my jsme přes přelivy pustili 250 kubíků a dalších 92 přes elektrárnu. O nějakých 130 kubíků jsme tedy ty hodnoty dokázali snížit. Kdyby nebylo Lipna, mohlo to být mnohem horší,“ obhajuje čísly tehdejší kroky. A hned dodává, že ho tenkrát překvapilo množství zloby, která přicházela i od vzdělaných lidí. „Kdo si dal dohromady údaje, kolik vody spadlo z mraků, tak ani jako laik nemohl mít pochybnosti, že se katastrofa dala očekávat,“ připomíná Zídek.

On sám vyrůstal u vody odmalička. Je sice křtěný Labem, protože se narodil v Roudnici, ale brzy se díky otcovu zaměstnání na Orlické přehradě rodina přestěhovala na jih Čech. „Víte, že si ani nevzpomenu, kdy jsem se naučil plavat? U vody to prostě byla samozřejmost. Orlická loděnice mě pak formovala,“ říká sportovně vypadající muž, který na podzim oslaví 50. narozeniny. V kondici se udržuje i cvičením. Na domácí hrazdě si po návratu z práce udělá denně alespoň třicítku shybů.

Před 15 lety si také začal plnit i svůj klukovský sen a u Lipenského jezera vybudoval loděnici. „Funguje tu vodácký klub, do loděnice chodí děti i jejich rodiče a já z toho mám dobrý pocit,“ obhajuje Zídek svou privátní investici.

Oči se mu usmívají, když mluví o tom, jak si nejraději chodí zaplavat v noci své dva kilometry a nad hlavou má třpytivé hvězdy. Stejné nadšení z něj vyzařuje, když líčí, proč se rozhodl postavit před 20 lety do čela obce, jejíž rozpočet byl o polovinu nižší, než kolik stál roční provoz místní kotelny vytápějící zdejší činžovní domy.

„Bylo to tenkrát sídliště uprostřed lesa. Stejné baráky stály na staveništích dalších přehrad Vltavské kaskády. Byla to výzva, kdy jsem se všichni kousli a řekli si, že to zkusíme rozhýbat,“ přiznává s tím, že i když se zastupitelstvo během let obměnilo, vždycky to byla dobrá parta. „Když jsme tady chtěli žít, věděli jsme, že musíme udělat maximum pro to, aby se tady žilo opravdu dobře,“ dodává Zídek.

 

Vsadili na soukromé peníze

Kdo přijede na Lipno po létech, bývá velmi překvapen – nové domy, penziony. „Je to logické, vždyť se tady investovaly tři miliardy korun především ze soukromého kapitálu, na který jsme vsadili. Připadalo nám to zdravější. Každý, kdo vloží do projektu vlastní peníze, tak se snaží, aby to fungovalo,“ soudí lipenský starosta.

Těší ho, že se na Lipně i díky těmto investicích vytvořilo 800 nových pracovních míst. Zatímco dříve sem lidé mířili především v létě, v poslední době se poměr otočil. „Vždycky se tu sice lyžovalo, ale zvrat přišel až ve chvíli, kdy se to začalo dělat profesionálně. Příliv návštěvníků pocítili logicky ubytovatelé, restaurace i místní, kteří tu díky tomu našli práci. Zimní sezona je pro nás podstatnější než letní. Lidé totiž většinu peněz utratí právě v obci,“ vypočítává důvody. Připomíná rovněž, že období, kdy je tady poloprázdno, se zkrátilo prakticky na jeden měsíc na jaře a další na podzim.

Vzápětí prozrazuje už rozjeté plány, které by na Lipno mohly přilákat další návštěvníky. Třeba naučný natur park se zvěří poblíž jedné ze sjezdovek, rozhledna i pro handicapované návštěvníky s výhledem na jezero, stezka v korunách stromů, soustava několika tematicky zaměřených hřišť pro děti. Cyklostezka od Přední Výtoně k přehradní hrázi. „Logicky nezapomínáme ani na místní. Pouštíme se do budování obecního domu, kde budou mít svou klubovnu nejen spolky, ale najdou tu prostor i zdejší podnikatelé. Máme už stavební povolení na dřevostavbu v sousedství naší pečovatelské vesničky, kde by pánové měli dílnu a dámy zase třeba místnost na šití,“ přibližuje Zídek některé ze záměrů. Obec dnes totiž hospodaří se 60 miliony korun.

Kde hledat počátek zvratu k lepšímu? „Říká se, že komu hrozí největší nebezpečí, ten utíká nejrychleji. To byl i náš případ. Obávali jsme se, jestli vůbec přežijeme,“ připouští.

Možná se občas objeví i závistivé názory, ale Zídek se je snaží nevnímat. On sám je totiž přesvědčen, že nelze usnout na vavřínech. „Vsadili jsme na cestovní ruch, ale snažíme se to nepřepálit. Je to o každodenním pečování a vymýšlení. Přece si nemůžeme sednout a točit palci, že už máme hotovo. Nápady přicházejí často samy. Třeba příští rok plánujeme skiregatu. Jeden den se bude závodit na plachetnicích, druhý den zase na sjezdovkách. Podmínky pro to přece máme,“ dodává Zídek s úsměvem.

 

PROFIL

Zdeněk Zídek (49 let)

Narodil se v Roudnici nad Labem, dětství strávil u Orlické přehrady, kde jeho otec pracoval jako hrázný. Po absolvování ČVUT obor vodní hospodářství a stavby nastoupil na Lipno jako úsekový technik a poté byl vedoucím provozního střediska. V roce 2003 se stal ředitelem závodu Horní Vltava ve státním podniku Povodí Vltavy. Dvacet let je neuvolněným starostou obce Lipno nad Vltavou. Podle svých slov však starostování věnuje prakticky všechny dny své dovolené i víkendy. Žije přímo u jezera v loděnici, kterou dokončil před čtyřmi roky. Všechny jeho koníčky souvisejí s vodou. Plave, potápí se, jezdí na kajaku i kánoi, je vášnivý jachtař. Rád si také pročistí hlavu při běhání po lese nebo v zimě při lyžování. V kondici se udržuje i cvičením. Na domácí hrazdě si po návratu z práce udělá denně alespoň 30 shybů.

Je rozvedený a má tři děti.



Leave a Reply