Zdroj: MF Dnes, 27. 11. 2010
Autor: Václav Janouš

 

Nová zastupitelstva obcí se obávají, že by v národním parku brzy mohlo začít ubývat turistů. Proto se rozhodla investovat do víceúčelových sálů, futuristických posezení i centra ekologické výchovy.

ŠUMAVA – Po dvou letech slibů, že se výrazně zlepší nabídka zábavy pro turisty, došla šumavským obcím trpělivost a investují do různých lákadel samy. Například Borová Lada chce zvelebit centrum obce, Kvilda zase proměnit zchátralou bývalou pohraniční rotu v moderní centrum kultury a ekologické výchovy, Modrava staví víceúčelové sály, na soutok Modravského a Roklanského potoka namontovala futuristické posezení. Starostové se bojí, že bez těchto novinek jim klesne návštěvnost a podnikatelé přijdou o zákazníky.
Nové zastupitelstvo Borových Lad, které včera večer zasedalo, bude mít právě vymyšlení takových investic jako prioritu. „Chceme zvýšit atraktivitu obce. Za roky slibů od správy parku se nic nestalo a už si připadám jako nevěřící Tomáš,“ řekla starostka Jana Hrazánková. Stejný názor sdílí i Antonín Schubert z Modravy. „Proto po Novém roce otevřeme přístavbu obecního úřadu, ve které budou dva multifunkční sály a tři byty. V sálech chceme pořádat výstavy, kulturní akce, ten větší může sloužit turistům i jako tělocvična,“ popsal starosta Schubert. Právě sál, v němž se dá hrát volejbal, tenis či fotbal, má být první vlaštovkou pro návštěvníky jako alternativa, když na Šumavě prší. „Když nevyjde počasí, tak tady turisté nemají moc co dělat. Chceme to provázat i s ekologickou výchovou mládeže a díky akcím se stmelí imístní obyvatelé,“ doplnil představy Schubert. Právě chybějící zábavu při deštivém počasí kritizují i samotní hosté. Jan Roubal ze středočeského Kolína nyní tráví dovolenou na Kvildě a říká, že kromě restaurací, penzionů a zajímavých tras do přírody park příliš zábavy nenabízí. „V Evropě je zcela běžné, že existují například infocentra, kde dokážete děti na celý den zabavit, a ještě se něco dozví,“ porovnal Roubal.
Právě z evropských národních parků si chtějí vzít ponaučení i noví starostové a zastupitelé šumavských obcí. Například nový šéf Stožce na Prachaticku Martin Černý moc dobře ví, že turistům už nestačí jen příroda. „Park nedělá tolik, co by měl, s tím naprosto souhlasím. Teď se musím rozkoukat a proniknout do problematiky,“ řekl.
Místní podnikatelé vkládají naděje do toho, že obce začnou lákat návštěvníky na nové atrakce. Tvrdí, že pokud by teď zaspaly, za pár let může být ve vsích o polovinu méně návštěvníků. A tím i méně peněz. „Lidé přijedou, aby viděli přírodu, udělají si pár výletů, ale pořád dokola sem jezdit nebudou. Musí se jim stále nabízet něco nového, z čeho budou mít zážitek,“ řekl provozovatel penzionu na Vimpersku Pavel Šlapák.



Leave a Reply