Zdroj: MF Dnes. 26. 8. 2010
Autor: Václav Janouš

 

Výpověď dostalo 20 zaměstnanců. Důvodem je, že park musí více šetřit. Křeslo se houpe i pod ředitelem Františkem Krejčím. O něm rozhodne ministr životního prostředí

 

ŠUMAVA – Šumavský národní park začal propouštět zaměstnance, aby ušetřil za svůj provoz. O práci už přišlo 20 lidí a další se o ni bojí.

Skončit ale může i ředitel parku František Krejčí. Jeho osud má nyní v rukou nový ministr životního prostředí Pavel Drobil, který si do 14 dnů přijede zkontrolovat jeho práci přímo na Šumavu. Byl by to už třetí šéf parku, který by s příchodem nového ministra přišel o práci. Vedení šumavského parku dostalo od ministerstva životního prostředí jasný úkol: Je třeba šetřit, proto se zbavte některých zaměstnanců. Výpovědi dostali referenti a překvapivě i pravá ruka ředitele parku a šéf marketingu David Albrecht. Většina z propuštěných lidí se shoduje, že to absolutně nečekali. „Byla to pro mě překvapivá zpráva. Prostě přišel shora befel,“ uvedl jeden z pracovníků.

Ředitel Krejčí, který je nyní na dovolené, včera MF DNES vysvětlil, že propouštět musel. „Stejně jako další státní organizace i my jsme museli přistoupit k úsporám, protože jsme dostali menší příspěvky na provoz, a to o osm procent. Polovina z těch, kteří museli odejít, měli ale smlouvu na dobu určitou a nebyla jim prodloužena,“ vysvětlil Krejčí, který věří, že letos už správa nebude muset propouštět, ačkoliv ušetřit musí několik milionů korun. Židle se ale kymácí i pod samotným Krejčím. Nový ministr Drobil na Šumavu vzkázal, že chystá inspekční cestu. Chce na vlastní oči vidět, jak park funguje. Pak udělá rozhodnutí, zda Krejčí ve funkci zůstane, či jej vymění. „Nehodlám nic měnit na tom, že národní park je nedílnou součástí nejvzácnějších míst české přírody, ale nechci, aby to bylamísta, kde jediný, kdo z nich profituje, je kůrovec,“ zdůraznil Drobil. Krejčímu dal i seznam úkolů, které má udělat. Podle toho, jak se s nimi vypořádá, bude Drobil zvažovat personální změny. Ministr chce znát i vysvětlení, proč se nyní kvůli kůrovci kácí dvakrát více dřeva než v předchozích letech. „Žádná židle teď není pevná,“ dodala bývalá mluvčí ministerstva Karolína Šůlová, která po příchodu Drobila také o post přišla.

Zpráva o výpovědích pro zaměstnance správy parku se po Šumavě rychle šíří. Podle starostů ale tento krok jejich vyostřené vztahy s vedením rezervace nezmění. „Pro region to nic neznamená, když se řízení parku nemění,“ řekl starosta Horní Plané a předseda Svazu šumavských obcí Jiří Hůlka. S Drobilem se už sešel i jihočeský hejtman Jiří Zimola. „Kosmetické úpravy, že se daly výpovědi lidem na nižších postech, nic neřeší,“ míní.

 

***

FAKTA Důvody propouštění Správa parku dostala o 8 procent menší příspěvky na provoz a ministerstvo nařídilo snížit výdaje na mzdy. Proto 20 lidí dostalo výpověď – především referenti a šéf marketingu David Albrecht. Letos už by správa parku neměla propouštět. Na Šumavu se nyní chystá i ministr životního prostředí Pavel Drobil. Pak se rozhodne, zda ředitel František Krejčí bude mít nadále podporu resortu.



Leave a Reply