Zdroj: MF Dnes, 26. 8. 2010
Autor: Václav Janouš

 

BOROVÁ LADA –  Ve správě Národního parku Šumava nastaly krušné časy. Nový ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS), který se profiluje jako mnohem méně „zelený“ než jeho předchůdci, už přiměl šéfa parku Františka Krejčího k hromadnému propouštění. Současně se ministr chystá na Šumavu na kontrolu, která by mohla stát místo i ředitele.

Ochranáři na jedné straně a dřevařské firmy a šumavské obce na straně druhé nyní čekají na to, zda a do jaké míry ministr změní přístup k šumavské rezervaci. Zejména jestli povolí těžbu dřeva na větším území než dosud. Krejčí se zatím snaží Drobilovi vyjít vstříc, co mu síly stačí. Od ministra totiž dostal seznam úkolů a jedním z nich bylo ušetřit na provozu. Ředitel se proto okamžitě rozloučil s dvacítkou zaměstnanců. Mezi nimi i se svou pravou rukou a šéfem marketingu Davidem Albrechtem. „Musíme šetřit. Polovina propuštěných zaměstnanců měla smlouvy na dobu určitou,“ komentoval to včera ředitel parku František Krejčí. Na správě parku přišli o místo především referenti. Z náměstků tvořících nejužší vedení nikdo.

 

Ministr Drobil už naznačil, jakým směrem se bude Šumava dále ubírat. „Chceme národní park vrátit lidem, kteří v něm žijí, i obcím. Musí být výhodou pro občany a ne překážkou života či rozvoje,“ prohlásil ministr s tím, že se chce bavit se starosty obcí i s krajem. A právě tyto dvě strany dnes nejvíce hospodaření v šumavských lesích kritizují. A s tím i vedení správy parku. Lesníci v těchto slovech čtou, že Drobil, který pomýšlel spíše na post ministra průmyslu, nebude zdaleka tak zeleným šéfem resortu. Tudíž v lesích se bude kácet minimálně stejně jako dosud či o něco více. „Většina lidí dělá v lese nebo se živí turistickým ruchem. Jiná práce tady na Šumavě není. A tak když přijdou informace, že kácet se bude dál, je to pro lesníky a dřevorubce dobrá zpráva, protože budou mít práci,“ řekl například lesník Jan Štefan z Borových Lad.

 

***

FAKTA Jak se měnila Šumava

Největší změny přišly na začátku roku 2004, kdy se novým ředitelem šumavského parku stal tehdejší zmocněnec ministra Alois Pavlíčko. Ve funkci nahradil Ivana Žlábka, který dlouhé roky bojoval s ekologickými aktivisty přivazujícími se ke stromům v nejcennějších partiích parku. Žlábka odvolal ministr Libor Ambrozek, Pavlíčko byl přesným opakem – od začátku hlásal, že je proti kácení stromů napadených kůrovcem. Ve funkci vydržel přes dva roky. Pak jej odvolal tehdejší ministr Martin Bursík. A na Šumavu přišel František Krejčí, který měl až dosud u ministrů pevnou pozici.



Leave a Reply